Windows 10 Kurulum USB’si | En Detaylı Haliyle

Windows 10 kurulum USB’si özellikle bilgisayarını formatlamak isteyenlerin veya freedos bilgisayarına kurulum yapacak kişiler için olmazsa olmazlardan biridir. Ne kadar 2021 yılında olsak da, Windows kurulumları USB üzerinden hala devam ediyor.

Freedos bilgisayar sahibi olanlar, Windows işletim sistemine sahip ikincil bir bilgisayar ile bu adımları tamamlarken, şu an bilgisayar sahibi olup normal kurulum yapacaklar, hazır mısınız? Başlayalım öyleyse 🙂

İşlemleri gerçekleştirmek için bize lazım olacak araç ve gereçler şu şekildedir:

  • 8 GB (8192MB) veya üzeri bir USB bellek.
  • Windows 10 ISO (imaj) dosyası
  • Rufus

USB hazırlama aşaması için birinci aşama olan usb belleğiniz hazır ise, ikinci aşamayı anlatalım.

Windows 10 ISO Dosyası

Windows 10 kurulum imajını elde etmek için birçok yol var, bu yollardan bahsetmek gerekirse 3. parti indirme siteleri MSDN forumları üzerinden veya kendilerine özel imaj dosyalarıyla paylaşımlarını sunarlar. Fakat ben üçüncü parti sitelere yönlendirmek yerine, Windows üzerinden indirme aracıyla size imaj dosyasını nasıl elde edeceğinizi anlatacağım.

Adım 1: Öncelikle, arama motorumuza “windows 10 iso” yazalım.

Adım 2: Başlığı “Windows 10 Disk Görüntüsünü (ISO Dosyası) İndir – Microsoft” olan sayfaya tıklayalım. Bu sayfa Windows 10 yazılımın üreticisi olan Microsoft’a aittir.

Adım 3: Sayfaya giriş yaptıktan sonra aşağı kaydırıp “Aracı şimdi indirin” butonuna basalım ve indirme işlemini başlatalım.

Yazılardan yapacağınız işlemi eğer anlayamadıysanız, ek olarak aşağıda bir GIF göreceksiniz. GIF’ı izleyerek adımları tamamlayabilirsiniz.

Windows 10 kurulum

Windows 10 kurulumu için aracı indirdikten sonra çift tıklayarak çalıştıralım.

Çalıştırdıktan sonra bizden kurulum işlemleri için biraz beklememizi isteyecek, bu ekranda biraz bekleyelim.

Windows 10 kurulum

Bu ekranda Windows 10 kurulumunun prosedürlerini göreceksiniz. İsterseniz okuyabilir, isterseniz hızlıca işlemimize devam etmek için “Kabul Et” yazısına basarak devam edebiliriz.

Bu işlemden sonra, biraz daha bekletebilir. Lütfen sabırlı olalım.

Windows 10 kurulum

Bu ekranda yapmamız gereken aşamalar şu şekildedir:

Bekledikten sonra gelen ekranda size iki seçenek sunulacaktır. Bu seçeneklerden birisi “Bilgisayarı yükseltme” diğeri ise “ISO dosyası oluşturmak” için gereken seçenek. Temiz bir kurulum gerçekleştirmek için, ikinci seçeneceği seçelim.

İkinci seçeneği seçtikten sonra Windows 10 kurulumu için 32 bit mi, yoksa 64 bit mimarisi üzerinden kurulumu gerçekleştirmek istediğimizi soruyor. Yeni nesil bilgisayarlar, 64 bit mimarisi üzerinden sürdürülürler. Eğer bilgisayarınız 4GB altında bir RAM’e sahipse ve işlemciniz güçlü değilse, 32 bit mimari üzerinden kurulum gerçekleştirmenizi tavsiye ederim. Bunun haricinde sisteminiz yeni nesil ise 64 bit mimari kurulum yapmalısınız.

Bundan sonra ki ekranda ise ISO dosyamızı çıkaracağımız 2. seçeneğe tıklayacağız. İlk seçenek takılı olan USB belleğinize direk olarak Windows’u yükler, fakat bu seçenekte biraz istisna yapabiliriz. Bu yüzden 2. seçeneğimizi seçelim. (Rufus programı ile ilk seçenekten istisna edeceğiz)

2. seçeneğimizi seçtikten sonra Windows 10 iso (imaj) dosyamızı bilgisayarımızın hangi dizinine çıkarmak istediğini soracaktır. Burada ben masaüstüne çıkarttım. Sizde istediğiniz yere çıkartabilirsiniz.

Tebrikler! İndirme işlemi başlamış bulunmakta, internet hızınıza bağlı olarak işlemin bitme süresi değişkenlik gösterecektir. Diğer aşamaya geçebiliriz.

Rufus

Rufus programı, imaj dosyamızı USB belleğimize aktarmamızı sağlayacak aracı programdır. Bu program sayesinde Windows 10 kurulum belleğimizi tamamen hazırlamış olacağız.

Rufus’u indirmek için arama motorumuza “rufus” yazalım ve ilk sayfaya girelim.

Diğer aşamalar için GIF’i izleyelim. Çünkü site de indirme bağlantısı biraz karışık bir noktada olduğu için GIF’i izleyip işlemlerimizi yapalım.

Windows 10 kurulum

İndirme işlemimizi başlatalım ve rufus’u indirelim.

Rufus’u indirdikten sonra, çift tıklayıp açalım.

Açtıktan sonra karşımıza şu şekilde bir ekran çıkacak:

Windows 10 kurulum

Bu ekranda, USB belleğimizi bilgisayarımıza takalım ve Aygıt kısmında seçelim. Eğer bilgisayarınızda birden fazla USB bellek bağlıysa, doğru USB belleği seçtiğinizden emin olun.

Önyükleme seçimi kısmında ise, Windows 10 kurulum imajımızı seçeceğiz. Bunun için “SEÇ” yazısına basalım.

“Windows.iso” adlı imajımızı seçtikten sonra, diğer parametrelere müdahale etmeden aşağıda ki “BAŞLAT” yazısına basarak imajımızı USB belleğimize yükleme işlemine başlayabiliriz. (UEFI kurulum gerçekleştirmek isterseniz, hiçbir parametreyi ellemeden başlatın. Windows 10 UEFI destekli olduğu için rufus bu durumu otomatik algılayacak ve UEFI kurulumu otomatik ayarlayacaktır. UEFI kurulum yapmanızı tavsiye ederim.)

Yazılardan yapacağınız işlemi eğer anlayamadıysanız, ek olarak aşağıda bir GIF göreceksiniz. GIF’ı izleyerek adımları tamamlayabilirsiniz.

Windows 10 kurulum

USB belleğe aktarım işlemi yaklaşık olarak 7-8 dakika veya 25 dakika’ya kadar zaman alabilir. Bu aşamada kahvenizi içebilir, başka işlerinizi yapabilirsiniz.

USB belleğinize aktarım işlemi bittiği zaman, rufus programından bir bildirim sesi alacaksınız. “HAZIR” yazısını gördüğünüz zaman, rufus ekranını kapatabilir ve Windows 10 kurulum işlemi için hazırladığınız belleğinizi kullanabilirsiniz.

Tebrikler! Windows 10 kurulum belleğiniz hazır!

Windows 10 kurulum belleğiyle format makalemiz en kısa sürede yayınlanacaktır! Beklemede kalınız 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir